CAD-konstruktör inom mekanik

Ett kreativt och utvecklande yrke för dig som är teknikintresserad och som vill arbeta i en framtidsbransch med oändliga möjligheter. I den här yrkesrollen arbetar du med produktutveckling och att ta fram 3D-modeller och tekniska ritningar.

CAD står för Computer Aided Design. Yrkesrollen innebär att du genom digitala system arbetar med att ta fram design, tekniska ritningar och modeller. Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper inom modern produktutveckling och mekanisk konstruktion, med hänsyn till hållbarhet och miljö.

Under utbildningen får du kunskaper i digitala designsystem, och om hur du planerar och identifierar resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom CAD-konstruktion. Du får även färdigheter i att identifiera hållbara tekniska lösningar och kan föreslå förbättringar med utgångspunkt i hållbar utveckling.

I din yrkesroll arbetar du med ritningar, modellering, 3D-scanning och 3D-print. Som CAD-konstruktör inom mekanik har du god insikt i produktionsekonomi, hållfasthetsberäkningar, kvalitetskriterier och ekonomisk lönsamhet. I ditt arbete ingår även att analysera och dimensionera maskinkonstruktioner samt välja material, tillverknings- och produktionsmetoder för konstruktionselement med ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.

Du jobbar ofta i projektform, som CAD-konstruktör är du i många fall involverad i hela arbetsflöden och processer. Därför har du god överblick när det gäller angränsande yrkes- och kompetensområden såsom hållbar produktutveckling och dess regelverk, med hänsyn till klimat och miljö.

Utbildningen som är på heltid är platsbunden cirka en dag per vecka. Vissa kurser kommer att vara helt på distans. Det ingår även vissa timmar digital liveföreläsning per vecka, resterande tid är självstudier.

Startdatum för nästa utbildning: 4 september 2023

Utbildningslängd: 2 år

Ort: Linköping

Kostnad: Privatperson: Gratis och CSN berättigad. Företag: Finns som uppdragsutbildning vilket innebär att företag kan köpa plats på hel eller del av utbildning i syfte att kompetensutveckla personal.

Arrangör: TUC Yrkeshögskola

Mer information om utbildningen: CAD-konstruktör inom mekanik Länk till annan webbplats.