Vetlanda satsar: Kombinerar utbildning med innovativa mötesplatser

Nu är beslutet fattat, det blir hi:tech på Stålvägen 3 i Vetlanda, i före detta Pilkingtons lokaler. På totalt cirka 4000 kvadratmeter ska utbildningscenter, mötesplats med konferensmöjligheter, teknik för unga och Näringslivets hus rymmas.

Rödbrun tegelbyggnad med glasfasad.

Niclas Lindqvist är glad nu när är beslutet äntligen är fattat. Hi:tech tar plats i Pilkingtons tidigare lokaler på Stålvägen och blir mötesplats för kunskap och samarbete.

Satsningen med namnet hi:tech – framtidens centrum för teknisk utbildning på Höglandet – startade som en tanke 2017 och blir nu verklighet. Hi:tech stärker samverkan mellan skola, näringsliv och forskning. Målet är att skapa en dynamisk och framtidssäkrad arbetsmarknad.

Ny teknikhubb i centrum

I fastigheten blir det maskinhall, klassrum, konferenslokaler och kontor.

– Vi får möjlighet att utbilda 500-600 personer per år inom viktiga teknikområden som automation, underhållsteknik och programmering, säger Niclas Lindqvist, projektledare för hi:tech. Utbildningarna inkluderar olika typer av program på gymnasienivå, yrkeshögskoleutbildningar och uppdragsutbildningar anpassade efter företagens behov.

Inspirerande aktiviteter för unga

Hi:tech ska också engagera unga genom Teknik för unga.

– Vi vill erbjuda allt från pedagogundervisning, kvälls- och lovkurser till studiebesök och utveckling för lärare. Vårt mål är att inspirera nästa generation teknikentusiaster, tillägger Lindqvist.

Hi:tech blir mötesplats för kunskap och samarbete

Näringslivets hus skapas genom att Nuvab, Nyföretagarcentrum och Science Park, tillsammans med co-working spaces och entreprenörshubbar finns på hi:tech. Konferenslokaler och kontorsplatser skapar en perfekt miljö för dagskonferenser och nätverkande. Konferensen kommer att erbjuda ett café med möjlighet till catering, vilket bidrar till att stärka den dynamiska mötesplatsen.

Framtida arbetskraft till företagen

– Hi:tech öppnar dörrar för unga talanger att utveckla sina tekniska färdigheter. Det ger också våra lokala företag direkt tillgång till framtida arbetskraft med relevant och aktuell kompetens. Det är en investering i vår gemensamma framtid och en möjlighet att stärka vår konkurrenskraft på en global marknad, säger Marcus Björnsson, VD på AB Beslag & Metall.

Kommunfullmäktige har nu fattat beslutet och målet är att verksamheten kan starta i januari 2026.

– Vi stärker Vetlandas position som en framåtblickande och innovativ kommun. Hi:tech är mer än en utbildningssatsning; det är en möjlighet att skapa en långsiktig, hållbar framtid för Vetlanda, konstaterar Robin Wallén Nilsson, kommunalråd (M).

Publicerad: